Skip to main content

Hardeman Motorsport

Een van de specialiteiten is het sperdifferentieel, een niet te onderschatten onderdeel omdat dit grote impact heeft op de wegligging en grip van een auto. Het probleem van een open (niet-sper) differentieel is namelijk dat het rijgedrag lastiger te voorspellen is omdat het afhankelijk is van de variërende grip van het linker- en rechterwiel.

In hun zoektocht naar het ideale sperdifferentieel, is Hardeman Motorsport terecht gekomen bij het Japanse topkwaliteit merk OS Giken. Zij bieden de best doorontwikkelde variant aan van het mechanische platensper. Het voordeel van dit sper is dat het duurzamer is dan de concurrentie waardoor de auto over de jaren hetzelfde karakter en performance behoudt, terwijl het sper ook zeer soepel werkt.

Een sperdifferentieel is bepalend voor de stabiliteit van een auto, op het circuit, maar ook zeker offroad of op de openbare weg. Een platensper zorgt er namelijk voor dat de aandrijving van de motor en versnellingsbak bij beide wielen terecht komt. Een platensper heeft daarbij de belangrijke eigenschap dat het het vermogen verdeeld over de achterwielen vóórdat er slip kan ontstaan. Een sper voorziet dus in:

- Meer grip (vermogen gaat naar beide wielen en de auto leunt harder op de achterwielen)

- Stabiliteit (beide wielen draaien een vergelijkbare snelheid) 

- Voorspelbaarheid (het sper reageert direct op de input van het gaspedaal en remmen op de motor)

- Significant snellere rondetijden

Hardeman Motorsport heeft veel ervaring in het opbouwen, afstellen en inbouwen van sperdifferentiëlen.